Kompakt jelentése

Az informatika fejlődésével egyre többet használjuk a kompakt jelzőt sokszor úgy, hogy szinte fel sem tűnik, hogy mit is jelent tulajdonképpen.

A hivatalos meghatározás szerint a kompakt jelentése: tömör, sűrű, tömény.


Milyen esetekben hallhattuk a kifejezést? Íme néhány példa.

  • Kompakt lemez: leginkább csak az angol Copact Disc rövidítésével nevezünk CD-nek. Az angol elnevezés korábban arra utalt, hogy a korábbi adathordozókhoz képest, például a mágneses hajlékonylemeznél jelentősen sűrűbben helyezkednek el az adatsávok, így a kompakt lemezen jóval nagyobb adatmennyiség tárolható.
  • Kompakt számítógép: míg korábban a hordozható számítógépeket - elterjedt idegen szóval laptopokat - neveztük így, ma már más a helyzet. Jelenleg is kaphatók olyan apró méretű kompakt számítógépek (Mini PC-nek is nevezik), amik multimédiás felhasználáson kívül ennél többre is alkalmasak, egyes modellek a normál méretű asztali társait megközelítő teljesítményt nyújtanak, némi kompromisszummal de jóval kisebb fizikai méretben.
  • Kompakt mobiltelefon: a jelenleg kapható bármelyik darabjára ráillik ez a jelző, ha megnézzük a néhány évvel ezelőtti modelleket. Ma inkább azokra a telefonokra mondják, amik nem hatalmas kijelző mérettel rendelkeznek, és melyek tervezésénél igyekeztek minél kisebb készülékházba bezsúfolni az alkatrészeket.
  • Kompakt fénycső: bár egyre inkább háttérbe szorul a LED-es világítás elterjedése miatt, a korábban igen népszerű takarékos fényforrást a foglalatba integrált elektronikus gyújtószerkezete miatt nevezik így.

A szó ezen kívül számos területen, még szépségiparban is előfordul.  Például a kompakt púder a porpúder összepréselt változata, ami nem porlik annyira. A jelző itt a kifejezetten az anyag állagának sűrűségére, tömörségre utal. De hallhatunk már új generációs mósóporról, amit ilyen jelzővel reklámoznak, ezeknek koncentráltabb mosószereknek köszönhetően kisebb mennyiséggel érhető el a kívánt tisztító hatás. A sort még lehetne folytatni, ez csak néhány példa volt, gyakrabban előforduló termékek a hétköznapjainkban.