Kompakt fényképezőgépek előnyei és hátrányai

Előnyök:

Kis méret és tömeg: Míg egy DSLR vagy bridge készüléket mérete és súlya miatt csak két kézzel tudjuk használni, a kompakt fényképező alkalmas egykezes, kesztyűs fotózásra is. 


Könnyen hordozható: Nagyobb társaival ellentétben nem szükséges külön táskát vinni magunkkal, egy kisebb tokban vagy akár zsebben is elfér.


Kedvező árfekvés: míg egy bridge vagy DSLR fényképezőgéphez jobban a zsebünkbe kell nyúlni, áraik 50 illetve 100 ezer forinttól kezdődnek, egy általános alap felhasználásra alkalmas kompakt fényképezőgép 20-30 ezer forintért már megvásárolható.


Könnyű kezelés: a kompakt fényképezőgépeket úgy tervezték, hogy aki nem jártas a fotózásban az is kiigazodjon rajta. Számtalan automata beállítás lehetővé teszi, hogy a különböző fényviszonyok mellet se kelljen manuális beállításokat alkalmaznunk.


Videofelvétel lehetősége: A mai kompakt modellek többsége alkalmas HD vagy fullHD videofelvételek készítésére. Videóinkat AVI vagy MP4 formátumban rögzítik.

Hátrányok:

Gyenge képminőség: A kompakt készülékek a digitális fényképezőgépek legkisebb fényérzékelő szenzoraival vannak szerelve, így sosem készíthetünk fényerősebb és profibb minőségű fotókat, mint egy nagyobb, akár full frame érzékelővel szerelt DSLR géppel.


Kisebb szabadság: A kompakt fényképezőgépek manuális beállításai jelentősen korlátozottak. Ez egy alapszintű hobbifotózáskor nem jelent különösebb problémát, de kis megvilágítás mellett illetve speciális témáknál nagyban korlátoz minket.


Limitált zoomolás: a gépvázzal egységet alkotó beépített optika teljesítménye a kis méret miatt messze elmarad egy bridge vagy tükörreflexes készülék optikájától. 


Lassú működés: A kompakthoz képest egy DSLR gyorsabb autofókusz rendszerrel, rövidebb expozíció késleltetéssel rendelkezik. 


Nagy mélységélesség: A kompakt fényképezőgépekbe szerelt érzékelő kis mérete miatt nagyobb a mélységélesség, és ez gondot jelenthet például egy porté készítése közben.


RAW formátum támogatásának hiánya: A kompakt fényképezők a képeket tömörített jpeg formátumban rögzítik, így a további profi feldolgozásra alkalmas, stúdiófotósok által leginkább használható RAW a kompakt modellekben sajnos nem támogatott.


Kereső hiánya: A kompakt fényképezők esetében a nagy LCD kijelző miatt eltűnik az optikai kereső, az átnézeti keresővel kattintás előtt nem a valós képet látjuk. 


Gyengébb minőségű képek kis megvilágítás mellett: Gyenge fényviszonyok mellet gyengébb minőségű képez kapunk egy kompakttal. Megemlítendő a beépített vaku kisebb teljesítménye is.